https://blog.ir/panel/a-ghannadian/template_edit/current

گذرگـاه فــکر و ذکـــر

خدا را رحمی ای مُنعم که درویش سر کویت + دری دیگر نمی‌داند رهی دیگر نمی‌گیرد

گذرگـاه فــکر و ذکـــر

خدا را رحمی ای مُنعم که درویش سر کویت + دری دیگر نمی‌داند رهی دیگر نمی‌گیرد

گذرگـاه فــکر و ذکـــر

........... بسم الله الرحمن الرحیم ...........

این جــا کلبــۀ کـــلام و رشـحات قـلمی من است. روزنگاشتــه‌های این جــا نوعاً کوتاه و مختصـر است که گـهـــگاهی رنگ دیانت بـه خــــود می‌گــیرد، گــــاهی با بـوی سیاست عجـین می‌شود، گــاهی بـه مسائل تربیتی و رخــدادهای زنــدگی می‌پردازد، گــاهی با حس و حال خـانواده و سبک زندگیِ مؤمنانه می‌درخشـد و در پـاره‌ای اوقـات نیـز با الفـاظ شاعرانه به وادی ادب و هنر اصیل این مـرز و بوم ورود می‌کند...
یادداشت‌ هـای این وبـلاگ گــاهی با طعــم واژه‌هایی از جنس سپیده و سحر می‌آمیزد. گاهی با صبغــۀ فـرهـنگ و اخـلاق نگاشتــه می‌شود و گـــاهـی نیــز با تیـشۀ عـقـــل و اندیشه، ریشه‌های جـهل و خرافه را هــدف می‌گیرد
نویسنده این وبلاگ خود را مدیون شهیدانی می‌داند کـه در روزهای عسرت و گــلولــه و خون مردانه جنگیدند و از حریت و استقلال و آزادی کـشور حـراست کـردند. از ایـن جـهت تـلاش دارد تا از تجـلیــل و نکــوداشت یـاد و حماسۀ آن‌ها نیز غفلت نورزد و هـر از گاهی با قـــلم صـداقت و مـهر، یاد و نام و خــاطرۀ شهامت و اخلاصشان را زینت‌افـزای صفحات این وبـلاگ کـند. باشد تا یادشان جاودانـه و راهشان ماندگار شود.
هــیـچ یــک از سیـاهــه‌ هــای ایـن وبــلاگ، کـپی‌پـیست نیست. امـــا کـپی بـــرداری از مــــطالب ایـن‌جــــا با ذکــــر مـنبــع و آدرس بــلامـانـع است...
پیشنهادها و نـقـدهــای منصفـانۀ دوستان و کاربـران عـزیز را پذیرایم،
از کامنت‌های چالشی و پرسشی عزیزان استقبال می‌کنم. ولی با عرض پوزش از پاسخ بـه کامنت‌هـای ناشناس معذورم. به کامنت‌های بدون آدرس هم در صورتی که آشنا نباشند پاسخ داده نخواهد شد.

يكشنبه, ۲۴ مرداد ۱۴۰۰، ۱۱:۵۲ ق.ظ

مَجلس و ما هُوَ مَجلس؟

پیشاپیش از طولانی بودن مطلب عذرخواهی می کنم.

امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در وصف مجلس و شئون نمایندگان مجلس تعابیر بسیار جامع و زیبایی دارند که بنده به دو نمونۀ معروف آن از بیانات امام خمینی اشاره می کنم:

  1. مجلس عصارۀ فضائل ملت است.
  2. مجلس در رأس همۀ امور است.

حالا سئوال این است که آیا مجلس یازدهم و حتی مجالس گذشته مصداق چنین توصیفی بوده و هستند یا خیر؟ اگر بودند و هستند، نمونه هایش کجاست و اگر نیستند، دلیلش چیست؟

بنده مدت هاست با بعضی نمایندگان دوره های قبل و بعضی نمایندگان فعلی در این باره حرف زدم، چالش کردم، پرسشگری کردم. جواب شنیدم، اما حقیقتاً به نتیجه ای در اثبات فرمایش امام نرسیدم. الاّ این که بگوییم توصیف حضرت امام در بارۀ مجلس و نمایندگان، فقط از باب ایجابی و بایستگی موضوع است. نه اینکه هر مجلس و هر نماینده ای چنین هویت و خصوصیتی را دارد. در واقع معنی فرمایش امام (ره) این است که مجلس باید عصارۀ فضایل ملت باشد و باید در رأس امور کشور قرار گیرد. یعنی نمایندگان باید آن قدر قوی، پخته، منطقی، آگاه، پاکدست، دلسوز، مخلص، متعهد، صادق، هوشمند، پرتلاش و باسواد باشند تا بتوانند با رفتار و گفتار و عملکرد خود برای مجلس اعتبار و افتخار و شأنیت بیافرینند و مجلسی بسازند که جز به منافع کشور و ملت فکر نکند.

اما متأسفانه برخی از معضلات مجلس در گذر زمان نهادینه شده که تغییر آن با تذکرات ارشادی اصلاً امکان پذیر نیست. به حدی که حتی بعضی حرکت های به اصطلاح انقلابی مجلس یازدهم نیز به همین دلیل، اثربخشی لازم را نمی تواند داشته باشد.

از جمله مشکلات نهادینه شده در مجلس این است که برابر ضوابط مجلس، نمایندۀ ناظر، باید نظرات مجلس را به شوراها یا نهادهایی که در آن عضویت دارد، منعکس کند تا در تصمیمات آنها اِعمال شود. در حالیکه معمولاً این رویه منسوخ شده و کسی به آن عمل نمی کند

نمونه ای دیگر از ناکارآمدی مجلس، نطق ها و تذکرات نمایندگان است که دچار بخشی نگری یا شخصی نگری شده و معمولاً بدون نتیجه رها شده و یا در بعضی موارد موجب سوء استفاده شخصی و آسیب به بیت المال میشود.

تعارض در قوانین، فراوانی طرح های موازی یا معارض، کثرت اصلاح قوانین، تفسیر پذیری قوانین، از دیگر معضلات نهادینه شده در مجلس است که هیچکس در صدد اصلاح آن بر نمی آید.

بسیاری از نامزدهای انتخاباتی، قبل از ورود به مجلس تصور می کنند که می توانند عهده دار وظیفه خطیر نمایندگی باشند. اما بعد از ورود به مجلس می فهمند که نمی توانند. به همین دلیل هیچ توفیقی در دورۀ نمایندگی خود به دست نمی آورند و مجبور می شوند برای رأی آوردن در دورۀ بعد، باقیماندۀ سنوات نمایندگی خود را با نگاه بخشی و شخصی ادامه دهند.

در یک بیان کلی می شود گفت که علی رغم برخی حرکت های موفقیت آمیز مقطعی، نه اهرم قانونگذاری مجلس توانسته است چرخ مملکت را خوب به حرکت در آورد و نه اهرم نظارتی نمایندگان توانسته است مانع بروز برخی مفاسد باشد. به عنوان مثال، سبک و سیاق سئوال از وزیر، تا به حال هیچگاه منجر به توانمندسازی هیچ وزارتخانه ای نشده و هیچ بازدارندگی برای شخص وزیر ایجاد نکرده است. در نتیجه، سئوال نمایندگان از وزیر، بیش از آنکه موجب توانمندسازی دستگاه سئوال شونده شود، موجب بهره مندی شخص نماینده می شود. با این توضیح اگر مجلس با سئوال کردن و نظارت خود نتواند وزارتخانه ای را توانمند کند و اگر قانونگذاری اش موجب اصلاح امور نشود؛ جز هزینه تراشی برای کشور نتیجۀ دیگری نخواهد داشت!

در بارۀ مجلس و رویه های نهادینه شده در مجلس و وضع فعلی نمایندگان حرف بسیار است. اما، چون بنا بر اختصار است، بیش از این ادامه نمی دهم. فقط به این نکته اشاره می کنم که:

ادعای صداقت و یکرنگی مجلس یازدهم را در چانه زنی و سهم خواهی از دولت جدید آزمودیم و کارشکنی هایشان را هم دیدیم. اما ادعای انقلابی گری، عقلانیت، اصولگرایی یا بخشی نگری و شخصی نگری نمایندگان را نیز در روزهای رأی اعتماد به کابینۀ آقای رئیسی خواهیم دید.

نظرات  (۳)

من سخنرانی های امام و رهبری عزیز را در تنفیذ تمام دوره های ریاست جمهوری گوش کردم و یا خوانده ام. اما برای اولین بار بود که دیدم مقام معظم رهبری بر فوریت معرفی وزاری دولت، هم به آقای رئیس جمهور و هم به مجلس تأکید و سفارش کردند. ولی دیدیم که آقای رئیسی حتی یک روز هم زودتر از موعد مقرر، لیست را به مجلس تقدیم نکرد! و حالا منتظر می مانیم تا ببینیم مجلس در این باره چه خواهد کرد؟

۲۵ مرداد ۰۰ ، ۰۷:۵۶ مسعود علیان

سلام 

مطالب ارزنده ای بود ممنونم .

تمام حرفهای شما مورد تایید و تصدیق است . امام (ره ) در یکی از سخنانشان فرمودند که مردم ولی نعمت های شما هستند .

متاسفانه از اول انقلاب تا حال هیچ دولت و یا مجلسی به درستی برای این مردم کار نکردند . بیشتر یا جناحی بوده یا متاسفانه خانوادگی .

هر کسی به فکر خودش و جناحش بوده . واقعا الان با این اوضاع دولت سیزدهم چکاری می خواهد بکند با این همه برهم رختگی و آشفتگی بخصوصو هم که این کرونا بیداد می کند و متاسفانه و صد تاسف دیگه که خود ما هم رعایت نمیکنیم و. در این میان فقط دلالان و سودجویان  و فرصت طلبان دارند جیب حودشان را پر میکنند .

هیچ کلام از این مسئولین به تذکرات و فرمایشات مقام معظم رهبری توجه ندارند و اگر که توجه کنند وضعیت ما بهتر و بهتر خواهد شد .

و ختم کلام که این مملکت رو امام زمان (عج ) حفظ و نگهداری میکند والسلام 

پاسخ:
سلام بر آقا مسعود عزیز،
ممنون از تصدیق و تأییدتون.
می دانی که من در این یادداشت، تعرضی به شخص آقای رئیسی نداشتم و برای دولت تشکیل نشده ایشان هم فعلاً حرفی نمی شود زد.
حرف اساسی من، علاوه بر آسیب های نهادینه شدۀ مجلس -که قوۀ مققننه را از کارایی و اثربخشی انداخته- سهم خواهی نمایندگان فعلی مجلس از رئیس جمهور جدید است. یعنی این ها کاری کردند که آقای رئیسی علیرغم تأکید و توصیۀ رهبری و علیرغم قولی که خودش در مراسم تحلیف داده بود. نتوانست زودتر از وقت قانونی کابینه اش را معرفی کند. 

البته من شخصاً به عزم و اراده و حُسن نیت آقای رئیسی ایمان دارم. اما نگران نمایندگان بخشی نگر و شخصی نگر و بعضی آدم های سنتی و بی خاصیت و فسیل شده و ساده لوح و بعضاً منافقی هستم که اطراف آقای رئیسی و مجلسی ها پرسه می زنند. 
با این وجود معتقدم که اگر همین نمایندگان بخشی نگر، تعاملشان با دولت از سر همراهی و هم افزایی باشد، بخش اعظمی از مشکلات کشور ان شاءالله به زودی حل خواهد شد.
با جملۀ آخرتون موافقم. اما خوب است که ما هم در راستای رضایت امام زمان (عج) بکوشیم و قصور نورزیم.
۲۶ مرداد ۰۰ ، ۱۸:۲۵ حسین مرجانی

یعنی شما میگید که آقای رئیسی وزیرای خودش رو با سلیقۀ نماینده ها انتخاب کرده؟

میشه بگید کدوم وزیرا؟

پاسخ:
منظورم این نیست که ایشون همۀ کابینه رو با سلیقۀ مجلس انتخاب کرده.
اما مجلسی ها تونستند چندنفری را توی لیست وزرای پیشنهادی بگنجانند.

ارسال نظر

کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">